Vestitorii primaverii – Vezi aici traditia martisoarelor


Martisorul sau funia veacului, cum a ramas cunoscut din vremuri stravechi, este semnul sosirii primaverii. Talismanul incununat de firele alb-rosu este inmanat, in functie de traditie, pentru a conferi protectie, a implini dorinte si a simboliza armonia dintre oameni.
Martisorul aduna saptamanile si lunile in cele doua anotimpuri stravechi ale calendarului popular – vara si iarna. Intrucat se considera ca originea sarbatorii dateaza de pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Marte (zeul razboiului si al fertilitatii), multi considera ca dualitatea culorilor martisorului se refera la antiteza dintre razboi (rosu) si pace (alb).
In fond, firul impletit alb-rosu are multiple semnificatii, insa toate duc la acelasi contrast dintre lumina si intuneric, dintre masculin si feminin. Mai mult, in unele regiuni, snurul Martisorului este tesut in culorile alb-negru si se bazeaza pe principiul chinezesc Yin si Yang – lumina si intuneric, respectiv viata si moarte.
In prezent insa, martisorul are o semnificatie mai putin dramatica, acesta fiind menit sa poarte noroc si sa aduca roade pe tot parcursul anului purtatorului. Traditia martisoarelor este respectata in Romania, insa si in Bulgaria si Republica Moldova, multi considerand ca sarbatoarea are un substrat comun Daco-Tracic.
Martisoarele se poarta in piept timp de 12 zile, incepand cu data de 1 Martie, ca apoi sa fie prins de crengile unui pom inflorit. Acest ritual anunta un an productiv, roade si noroc. Se spune ca daca iti pui o dorinta atunci cand atarni martisorul de pom, aceasta se va indeplini numaidecat.
In localitatile transilvanene, martisoarele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se pot speria duhurile rele. In judetul Bihor, se crede ca daca oamenii se spala cu apa de ploaie cazuta pe 1 Martie, vor deveni mai frumosi si mai sanatosi.
In Banat, fetele se spala cu zapada pentru ca sa fie iubite, iar in Dobrogea, martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apoi aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata.
In Maramures, martisorul este daruit, ca si in celelalte zone ale tarii, copiilor si fetelor. Pe vremuri, copiii purtau martisor ca sa nu se imbolnaveasca; fetele sa nu se prinda farmecele. Extrem de rar, martisorul este purtat si de catre flacai.
Cel mai adesea, este purtat pana la sfarsitul lunii martie sau pana “da floarea …spinilor”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

La Multi Ani de Florii tuturor celor cu nume de floare!