Traditii si obiceiuri de MARTISOR.1 MARTIE si Zilele babelor
Traditii si obiceiuri de MARTISOR. Martisorul este un simbol al reinnoirii timpului si al renasterii naturii, odata cu venirea primaverii, dar si al sperantei, fiind daruit celor dragi pentru a le aduce noroc si belsug.
Traditii si obiceiuri de MARTISOR.
In general, femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii. In Moldova insa, obiceiul este ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor. Impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul.
Semnificatia firelor alb si rosu
Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate martisoare. Ele au forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, pentru a fi purtate la gat. Cele doua culori sunt deschise interpretarilor: rosul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul - intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii.
De ce este bine sa porti martisor toata luna?
Martisorul era pus la mainile sau la gatul copiilor pentru a le purta noroc in cursul anului, pentru a fi sanatosi si curati ca argintul la venirea primaverii. In unele zone, copiii purtau martisorul 12 zile la gat, iar apoi il legau de ramura unui pom tanar. Daca in acel an pomului ii mergea bine insemna ca si copilului ii va merge bine in viata. In alte cazuri, martisorul era pus pe ramurile de porumbar sau paducel in momentul infloririi lor, copilul urmand sa fie alb si curat ca florile acestor arbusti.
In prezent, martisorul este purtat intreaga luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca aceasta va aduce belsug in casele oamenilor. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini. La inceputul lui aprilie, intr-o mare parte a satelor Romaniei si Moldovei, pomii sunt impodobiti de martisoare. In Transilvania, martisoarele se atarna de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se vor speria duhurile rele.
ZILELE BABELOR
Fiecare ar trebui sa avem o baba, indiferent care ne-o alegem. Daca ne aducem aminte in pragul inceputului de martie atunci fiecare isi alege Baba preferata, urmand a astepta sa ajunga la ziua si la Baba aleasa pentru a putea sti cum ii va fi viitorul. De regula, Baba se alege in functie de ziua de nastere. De exemplu daca esti nascut pe ziua de 10 se face calculul: 1+0=1, iar ziua aleasa va fi 1 Martie.
Cel mai mult conteaza cum e vremea in ziua aleasa si nu in ce zi pica.
Daca ziua aleasa este frumoasa si calda sau insorita, atunci Baba va fi vesela, iar daca este o zi posomorata, atunci Baba este suparata.
http://www.bzv.ro/traditii-si-obiceiuri-de-martisor-1-martie-si-zilele-babelor-845#
Comentarii
Trimiteți un comentariu