Singurii tai prieteni adevarati

Am avut foarte multe de invatat de venerabilul meu bunic, un respectabil preot la timpul lui de glorie. Din toate invataturile lui am inteles una care mi-a marcat si inca imi marcheaza existenta. Sa nu crezi ca in viata exista prieteni adevarati imi spunea odata, ci doar amici sau cunostinte apropiate. Atat si nimic mai mult. Intreaba-te cati dintre prietenii tai si-ar da viata pentru tine daca situatie o cere. Probabil ca nimeni cu siguranta. In afara de parinti, care ar face orice pentru copiii lor ca sa traiasca, nimeni nu-si risca viata, chiar si pentru un prieten bun.
Am ramas in minte cu o replica de a bunicului: “Draga nepoate singurii tai prieteni adevarati sunt sacul de faina si banii din buzunar”. Dupa o pauza indelunga mi-a explicat si de ce este asa: “Daca ai bani te duci si-ti cumperi o paine cand ti-e foame, iar daca nu ai bani te duci la sacul de faina si-ti plamadesti cateva turte si mananci”. Astia sunt adevaratii prieteni care te vor ajuta de-a lungul vietii, nu amicii care sunt la toate colturile. Nu sunt sceptic in privinta prieteniilor adevarate, dar viata mi-a aratat ca foarte rar gasesti prieteni adevarati.
E drept o sa spuneti ca fara prieteni nu se poate in viata. Corect concept, dar se numesc amici, prieteni adevarati greu gasesti in viata poate niciodata. Tot bunicul imi spunea: “Vezi tu mai nepoate cu cat ai mai putini prieteni cu siguranta vei avea si mai putini dusmani”. Si adevarat graia bunicul cine nu vrea o viata linistita cu cati mai putini dusmani, daca se poate deloc. Oricum daca ai dusmani sa te “muste de fund” inseamna ca insemni ceva in viata lor, si ori sunt invidiosi pe tine ca faci multe in viata si-ti cam ies toate, ori ravnesc la partenerul tau de viata pe care zic ei le-a fost furat de catre tine. In ambele cazuri dusmania este o certitudine si este bine sa ne ferim de ea.
Multi spun ca in viata trebuie sa ai deopotriva si prieteni si dusmani, asa viata va fi mai echilibrata. Eu zic doar ca pentru mine cel putin nu vreau sa aud de dusmani toata viata mea si nici de prieteni, mai ales acei prieteni de ocazie. Prefer sa traiesc singur in sanul famlie, decat sa fiu santajat sau atacat de tot felul de asa zisi prieteni binevoitori. Ei sunt binevoitori numai cand isi vad de interesele lor, nicidecum in avantajul tau. Cand ai sa dai la toti vei fi cel mai bun om din lume, iar cand nu vei mai avea cu siguranta nu va veni nimeni sa-ti bata la usa sa intrebe de tine. Atunci o sa te intrebi: “Unde sunt oare prietenii mei?”. Si eu o sa raspund: “Care prieteni?”.
Poate o spuneti ca vorbesc aiurea si ca exista prieteni adevarati. Ca mereu cand ati ramas fara bani v-au imprumutat cu bani si v-au scos din necazuri. Acestia sunt de nadejde o sa ziceti, dar ia intarziati o saptamana cu datoria, sa vedem tot asa o sa-i considerati? Prietenii falsi sunt oamenii care pretind ca iti sunt prieteni pana cand se dovedeste exact contrariul. Ei sunt oameni care se apropie de tine doar pentru a afla cat mai multe detalii intime despre tine si viata ta, pentru ca mai apoi sa te barfeasca.
Pentru ca adesea ne straduim sa vedem partile bune in oameni le oferim tuturor mai multe sanse pentru a dovedi ca nu ne sunt dusmani sub acoperire. Daca totusi se intampla sa descoperi un prieten fals in viata ta ar trebui sa te distantezi de el cat mai repede. Viata este prea scurta ca sa o petreci inconjurat de oameni carora nu le pasa de tine.
“Prietenii falsi sunt precum umbra noastra, stau aproape de noi cand mergem sub soare, dar ne parasesc instant atunci cand intram in intuneric”
Ai avut vreodata vreun prieten care pur si simplu nu a putut fi alaturi de tine atunci cand ai avut parte de o situatie “neagra”? Prietenii falsi doresc sa stea cu tine atunci cand totul merge bine, dar in clipa in care situatia se complica se dau la o parte. Adesea, acesti oameni vor astepta pana cand cred ei ca ai depasit greutatile si se intorc la tine cu pretentia de a-ti fi din nou prieteni, ca si cum nimic nu s-a intamplat.
Cu totii cunoastem expresia: “Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste” insa o prietenie adevarata se bazeaza pe mai mult decat atat. O prietenie adevarata este mai mult decat o relatie dusa la extrem si in niciun caz nu este o relatie conditionata. Pentru a fi un prieten adevarat nu trebuie sa te identifici cu celalalt, ci trebuie sa fii tu insuti, o persoana sincera si transparenta. Ipocrizia nu are ce cauta intr-o relatie de prietenie. La fel ca in orice alt tip de relatie, spatiul personal si intimitatea sunt esentiale. Un bun prieten va respecta intotdeauna nevoia de intimitate a celorlalti. Mai mult, un prieten adevarat nu insista sa afle detaliile unei probleme, ci este mereu acolo, gata sa asculte si sa ofere sustinere, atunci cand celalalt este preagtit sa se destainuie ori sa-si povesteasca durerea. O relatie de prietenie se bazeaza, in primul rand, pe incredere, iar increderea se castiga in timp, nu se imprumuta si nu se fura de la altii.
Increderea se consolideaza pe loialitate. Un prieten adevarat va respecta mereu increderea pe care celalalt a investit-o in el si nu ii va destainui secretele, nici macar altor prieteni. Uneori, dupa ce gresesti fata de un prieten, degeaba iti ceri iertare pentru relatia dintre voi nu se va mai putea reface asa cum a fost.
O alta calitate esentiala a unui prieten adevarat este spiritul critic. Din dorinta disperata de a avea prieteni, multi oameni cauta sa impresioneze printr-o atitudine falsa, sa imparta laude in stanga si in dreapta doar ca sa fie bagati in seama. Un prieten adevarat insa va avea mereu curajul sa spuna adevarul in fata, chiar daca acel adevar nu este tocmai ceea ce ar vrea cineva sa auda. Totusi chiar si critica trebuie sa fie formulata respectuos. Tocmai pentru ca se cunosc foarte bine, prietenii stiu cum sa evite jignirile. Pentru ca doua persoane sa fie prietene nu trebuie neaparat ca ele sa gandeasca in totalitate la fel. Oamenii sunt diferiti si este normal ca unii sa vada lucrurile in alt mod. Prietenia inseamna mai mult acceptarea viziunii si parerii celuilalt, asa cum este ea, fara a judeca conceptia prin prisma filtrului personal.
Un prieten adevarat da sfaturi, dar nu le impune. Cu totii avem uneori nevoie de o a doua parere, insa nimeni nu ne poate obliga sa facem asa cum zic altii. Rolul unui prieten este de a oferi acest sfat atunci cand i se cere, dar lasandu-l pe celalalt a ia decizia singur. Ca in orice alta relatie, si relatia de prietenie se bazeaza pe comunicare – o comunicare libera, directa, deschisa si onesta. Asa ca aveti grija mare cum va alegeti prietenii.
Am sa inchei cu un proverb scotian: “Prietenii falsi sunt mai rai decat cei mai aprigi dusmani”. Un share pentru prietenia adevarata.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

La Multi Ani de Florii tuturor celor cu nume de floare!