Traian Băsescu: ”Perspectiva e să fie dărâmat guvernul. Dacă şi preşedintele face un mic efort, Ponta nu mănâncă ouă roşii la Palatul Victoria”
Traian Băsescu a fost invitat în cadrul emisiunii "Ultimul cuvant" difuzată de B1 TV. Fostul președinte a vorbit despre numirea lui Eduard Hellvig la SRI, despre Elena Udrea, dar și despre situația Ucrainei și a Moldovei, cât și despre căderea guvernului Ponta. În încheiere a menționat să singura sa grijă este evoluția dosarelor în care este cercetată Elena Udrea. Urmăriți pe evz.ro cele mai importante declarații ale fostului șef al statului.
LIVE TEXT
- Permiteți-mi să fac o notiță. Nu va fi nimic senzațional. Vă dau cuvântul meu că-mi este extraordinar de bine. Este prima dată în viața mea când nu mă trezesc cu grijă. Când am fost comandantat pe navă mă trezeam cu grija pentru echipa, în administrație am avut alte griji, ca președinte alte griji. Parcă e altfel viața
- Am fost la filmul domnului Giurgiu ”De ce eu?”, un film extraordinar de bun. A fost cea mai inteligentă publicitate pe care putea să o lanseze cineva, în campanie.
- Ion Cristoiu: O cititoare de-ale mele întreabă dacă faptul că ați fost la film poate fi intepretat ca un gest politic.
- Nu am fost pentru asta. Filmul nu mi-a produs nicio surpriză față de ce credeam, sigur scenaristul domnului Giurgiu a avut un om la Parchet.
Despre numirea lui Eduard Hellvig la SRI
- Nu m-am uitat la domnul Hellvig, nu-mi poate produce o surpriză. A fost o surpriză nominalizarea, dar el nu mă poate surprinde. Pentru mine este un om care a început în politică ducând geantă lui Voiculescu, trădându-l pe Antonescu, mâine îl va trăda şi pe Iohannis dacă îi va fi mai bine
- Pentru mine a fost un şoc anunţarea axei noi Bucureşti - Berlin - Washington. M-a surprins pentru că România are priorităţi de securitate naţională şi a fost o muncă teribilă să devenim foarte credibili în această abordare, parteneriatul cu SUA şi implicit cu Marea Britanie, cu care am şi semnat un parteneriat strategic. Ca securitate, cred că primele semnale nu sunt cele mai bine. Încrederea o câştigi extraordinar de greu, cu costuri enorme
- Ion Cristoiu: În presă se anunța că americanii au fost anunțați sec cu privire la nominalizarea lui Eduard Helvig
- Traian Băsescu: Și eu i-am anunțat la fel pe americani. Au aflat din presă. Cine e Ambasada SUA pentru un stat? Dacă vreau să mă consult sun la Biden sau la Obama, nu la Ambasadă. Dacă aş fi venit la SRI sau SIE cu politruci fără culoare care s-au ocupat doar de sforărie cu siguranţă ne-ar fi trebui mult timp că să-i facem credibili
- Ion Cristoiu: A apărut informația că a existat un reproș că nu s-a consultat cu Ambasada.
- Nu cred așa ceva. Eu niciodată nu m-am consultat cu nimeni, nu am luat arobare de la nimeni. Sunt pe la ambasade lingăi de clanțe. După două luni am ieșit din haina președintelui și sunt doar cetățean.
- Eu vă garantez că președintele Iohannis nu avea nevoie de aprobarea nimănui. Acesta este stadiul la care am lăsat România. Nu avea nevoie de aprobare.
- Ion Cristoiu: Nominalizarea lui Hellvig este o slăbiciune personală, este o greșeală?
- Traian Băsescu: E o numire greşită, din punct de vedere al semnificaţiei. România avea nevoie în fruntea serviciilor de doi atlantişti. Pe mine m-a interesat traseul lui profesional şi politic, la Maior, era diplomat de carieră, era ataşat euro-atlantismului, care dovedise la MApN unde a fost secretar de stat că a înţeles politică NATO. Eu vă spun că dacă schimbam șefii de servicii în primele luni de mandat probabil făceam și eu același lucru. Eu am stat doi ani să înțeleg lucrurile și apoi am numit alți șefi de servicii.
- Ion Cristoiu: Deci este o greșeală de începător?
- Traian Băsescu: Nu-i poți reproșa unui președinte că a făcut o greșeală. Poate aceasta a fost voința lui.
- Ion Cristoiu: Domnul Sorin Avram mă roagă să vă întreb care este calitatea președintelui în raport cu serviciile?
- Traian Băsescu: Președintele este șef al CSAT-ului. Preşedintele poate destitui prim-adjunctul, în legea SRI scrie că se numeşte la propunerea directorului, care se presupune că se va consulta cu preşedintele, dar nu scrie în lege cum se revoca. Se poate pleca pe ideea că e procesul invers. Directorul serviciului cere preşedintelui să emită decretul de revocare. Nefiind înscris în lege preşedintele poate emite decretul şi cu asta basta.
- Ion Cristoiu: Ați fost tentat după știrea de la Paris să-l demiteți pe Coldea?
- Traian Băsescu: Am avut decretul de demitere pe masă, dar nu l-am semnat. Am primit însă un raport strict secret care m-a determinat să nu-l semnez. Am primit un alt raport al serviciului în 2 săptămâni care îmi arăta o altă realitate decât cea intuită iniţial. A fost un raport convingător. Era prea complicat să-l demit pe George Maior și șeful operativ era adjunctul. Despre raport, eu, ca șef al statului, nu puteam spune că este incorect.
- Aţi simţit că relaţia de loialitate cu dl Coldea nu mai funcţionează?
- Nu, la militari a fost foarte firească relaţia. Dacă cineva a călcat în străchini puţin au fost liderii politici, dl Meleşcanu, am chemat şefii şi le-am spus fără implicare, el s-a apucat să strângă semnături. Alt lucru care nu mi-a plăcut, Pachetul Big Brother, s-a ales o modalitate de promovare la cartelele pre-pay şi stocarea datelor care să nu le facă avizabile de CSAT. Peste noapte s-a umflat capul unor parlamentari să facă legi. Prin acest tertip legal serviciile au evitat să ajungă în CSAT şi cu legea cartelelor pre-pay și stocarea datelor.
- Serviciile i-au pus pe parlamentari să facă legile?
- Categoric da. Nu mi-a plăcut deloc. E clar că instituţiile şi-au căutat soluţiile viitorului. Astfel de legi nu ar fi trecut niciodată prin CSAT fără control judecătoresc. Cele două legi nu au fost făcute fără că serviciile să ştie iar cyber-security ostentativ guvernul nu a mai trimis să ia aviz CSAT
- Ion Cristoiu: În octombrie ați avut intervenții puternice în ceea ce privește serviciile. Spuneați că serviciile sunt împărțite la alegeri, unii țin cu Ponta, alții cu Iohannis.
- Traian Băsescu: Nu mai comentez. Dar ce credeam mi s-a confirmat după alegeri. Vă aduceți aminte când PSD îl dădea pe Maior prim-ministru. Domnul Maior era cu Ponta, la Coldea nu am cum să probez că era cu Iohannis. Nu am spus că s-au băgat în campanie. Aveau opțiuni personale. Categoric servciul nu s-a înhămat la așa ceva, cum nu s-a înhămat nici SIE. Campanie nu mi-a arătat că serviciul este împărțit, dar rezultatul da. Circula informația că Ponta voia să-i ia capul lui Coldea.
Despre Elena Udrea
- (Doamna Udrea spune că ce i se întâmplă acum i se trage de la servicii) N-o contrazic pe doamna Udrea. Am încredere în justiție și în Elena Udrea. E ridicol să spui că femeia asta a furat bani în gala Bute. Eu, ca om care a investit enorm în Elena Udrea vă spun că dumneaei nu minte. Spune ce știe și ce crede. Categoric nu minte (dar se poate înșela?) ca orice om
- Are o loialitate formidabilă în relația cu mine. Este un om foarte puternic. În această perioadă sunt unul dintre oamenii cu care se întâlnește în fiecare zi. Am vorbit în fiecare zi, am mers și la ea în arest. Am mers la ea acasă, m-am nimerit odată cu avocații. Încerc să o conving că nu am abandonat-o.
- Mâine se judecă arestarea. Nu vreau să fac niciun comentariu pentru că-i fac rău și nu vreau să-i fac rău.
- Eu ştiu de la doamna Udrea foarte multe informaţii, informări pe care le primea şi de care a ţinut cont. Când a primit informaţii că are un secretar de stat dubios l-a dat afară.
- (De ce a stat dosarul în loc patru ani? Le era frică de dvs?) Eu nu am văzut nicio stenogramă şi nu am văzut în discuţiile cu avocaţii...Dacă auziţi la supuşi, la subordonaţi, ministrul a spus să facem asta, toate lichelele fac asta, toţi ciubuciarii din ministere îşi folosesc ministru, ba ţi-l mai aduce şi la întâlnirile de la partid....
- Discut de mine, instituţiile statului asigura securitatea preşedintelui, demnitarilor, cum a fost posibil să ajungă cu fratele meu în situaţia în care s-a ajuns şi eu să nu ştiu? Discutăm despre siguranţă. Aici nu a fost nicio anchetă penală până nu a apărut filmuleţul
- (La Elena Udrea trebuiau să va informeze?) Categoric da. Nu am primit nicio informare. Nici despre doamna Bica.
- Se ajunge la cumnatul premierului, l-a informat cineva? Discutăm despre securitatea primilor oameni în stat. Serviciile trebuiau să informeze.
- La noi e prost definită securitatea demnitarilor. Ei consideră că securitatea înseamnă să nu îmi dea cu părul în cap sau să nu mă scuipe. M-am dus la serbarea romilor şi m-am trezit cu Bercea Mondialu, eu nu ştiam că acolo e Bercea, m-am trezit că îi pune din mulţime salbă la gât. Săptămâna viitoare m-au avertiza că e Bercea, nu e bine să mergem. Am fost la Constanţa şi m-a scuipat unul
- Mi se pare excesiv numărul mare de cereri de arestare. Parcă încep să se axeze prea mult pe denunțuri. Lângă denunț trebuie să mai pui ceva.
- Se pare că avem o problema şi un risc, datorită presiunii care e pe procuror, să facă rapid dosarele, că sunt multe, există această presiune să lupte împotriva corupţiei şi parcă încep să se axeze prea mult pe denunţuri. Lângă denunţ trebuie să mai pui ceva şi să nu-i laşi pe cei care au luat banii să se pna de acord şi să incrimnezi ministrul. Zici că ai luat 900.000 de dolari şi i-ai dus la ministru. Tu ai luat banii şi eşti liber, spunând că i-ai dus la ministru. Tu şmecher care îţi faci tot soiul de investiţii ţi-au trecut prin mâna 900.000 de dolari şi nu ai luat şi tu o mie de acolo?
- În dosarul Microsoft Elena Udrea nu era, acum a rămas singura. Am încredere că justiţia funcţionează
Despre banii pentru Cocoş şi finanţarea campaniei prezidenţiale
- Erau blocaţi la intervenţia autorităţilor austriece şi mare parte erau blocaţi
- Eu sunt convins că dacă îl nominalizează pe Vasile Blaga va şti să răspundă. Ce ştiu cu certitudine, la PDL nu se punea mâna pe bani, dacă venea cineva să sponsorizeze, fugi la casierie. Mi-ar părea rău că în campania mea să se fi utilizat bani dubioşi că provenienţă, dar nu exclud, eu spun de mult că trebuie schimbată legea de finanţare a partidelor.
- În 2009, cu 9 candidaţi ai partidelor şi 3 independenţi, a costat 19 mil lei, declaraţiile partidelor. Campania din 2014, cu zece candidaţi ai partidelor şi patru independenţi, în total 14, campania a costat 9,6 mil lei. Cifrele sunt absolut ciudate, îmi aminteam răspândirea panourilor din 2009 şi 2014, mult mai intensă şi mai scumpă. Avem o problema cu finanţarea partidelor, până nu o facem bugetară, toţi oamenii care fură bani se vor înghesui să finanţeze partidele.
- Politicienii ori decid finanţarea de la buget, oricât se supără ziarişti, populaţie, este un pas înainte spre asanarea corupţiei care generează resurse financiare pentru partid
- Eu nu am vorbit cu Blaga de doi ani şi nu îl instig la un mesaj, dar va dau scris că ce am zis asta va face. Nu cred că Blaga a dus bani acasă. Nu mă băgaţi în dosare, mai ales că pentru alţii am o abordare neutră, dar nu vreau să îi fac niciun rău Elenei Udrea mâine, dacă eu încep să vorbesc de dosare...
Ion Cristoiu: Ce înseamnă binomul SRI-DNA, ce rol are SRI în combaterea corupției?
- Să plecăm de la baza acţiunii, în 2006 mi-am dat seama că evaziunea fiscală e o ameninţare la bugetul de stat şi la securitatea naţională.
- A fost prima hotărâre CSAT în care defineam evaziunea că ameninţare la securitatea naţională şi CSAT trasă sarcina SRI şi nu numai, ci şi parchetelor şi MI să coopereze pentru combaterea evaziunii. S-au emis între timp alte cinci hotărâri care au completat cadrul instituţional. SRI e informaţia primară.
- Eu am insistat să se scoată de la finalul comunicatului propoziția că intervenția s-a făcut cu sprijinul DNA-ului.
- Prima informare despre Microsoft am primit-o în 2012. Erau trei foi, dar dosarul de la DNA avea peste 100. Cred că startul într-un dosar este al SRI-ului, adică primele 10 pagini.
- (Ion Cristoiu: deci dacă aş fi om de afaceri, să mă duc la SRI sau la DNA să-i mituiesc?)Nici pe unul nici pe altul, că rămâneţi acolo
- (Dl Coldea v-a sugerat să o chemaţi pe doamna Kovesi de la Bruxelles?) Asta vă pot garanta că nu e aşa, am avut că obiectiv să o readuc în ţară într-o poziţie. Nu a avut nimeni nimic împotriva, nici SRI
- (Doamna Udrea a fost la dl Ponta?) Eu nu am arugat-o niciodată să se ducă, dar ştiu că a fost, relaţia dintre ei nu e de acum, Ponta a fost jurist la firma lui Dorin Cocoş, se ştiu de mult.
- (Despre presupusul blat Ponta-Băsescu) O prostie fără margini. Elena Udrea a fost omul care după mine sau egal cu mine l-a atacat pe Ponta doi ani şi jumătate. Dacă eu nu-l erodam doi ani şi jumătate cu plagiatul, cu SIE, cu furtul de la Rompetrol, cu Roşia Montană, Ponta probabil câştigă alegerile, va garantez. Eu am spus deliberat că nu te las de capul tău orice s-ar întâmpla
- Eu nu cer nimic de la Iohannis, să ne înţelegem foarte bine. Opţiunea mea şi a Elenei Udrea a fost că Ponta nu trebuie să iasă preşedinte dar nu a fost niciun fel de simpatie pentru Iohannis. E soluţia mai bună pentru democraţie. Nici acum nu mi-am schimbat convingerea că un om că Ponta, lipsit de caracter şi plagiator, ar fi fost o catastrofă
- Știu că Udrea a fost la Ponta să discute despre Kovesi. Probabil a chemat-o. Vă garantez că doamna Udrea nu bate la ușa niciunui bărbat.
- În general Elena Udrea îmi spunea uite, am aflat asta. Rar se întâmplă să am o zi în care să nu mă întâlnesc cu consilierii şi să discut despre ce e în lumea asta. Vai de preşedintele care rămâne informat numai de serviciile de informaţii, pentru mine sunt foarte înguste.
- Elena Udrea era unul din oamenii politici cu care mă întâlneam, dar nu există partid cu care într-un fel sau altul să nu am informaţii. Eu sper să nu fie condamnată, pentru că e cea mai mare investiţie politică pe care am făcut-o
- Am văzut bilanţul DNA, rată de succes e 90%, nu 100%, sper că Elena Udrea să fie în acei 10%
Despre ofiţeri acoperiţi în presă
- Eu iau afirmaţia directorului SRI că fiind responsabilă. Personal nu am nicio informaţie legată de existenţa ofiţerilor acoperiţi
- (Aţi fi de acord?) Categoric nu. Serviciile sunt nistre structuri care trebuie să fie nişte instrumente, nu făcători de opinie. De ce am ajuns să idealizăm serviciile? Imediat ce spui ceva de un serviciu apre un cor, trădare, acum când în Ucraina e război. Democraţia care nu critică serviciile de forţă ale statului e lipsită de vigoare
- Este în firea serviciilor când nu sunt controlate să-şi extindă capacitatea de control. Spunea dl Zegrean cum numirea şefului SIE e constituţională dar nu e legală. Confirm că are dreptate şi a existat un blocaj în parlament. Am depus în parlament trei legi, funcţionarea SRI, activitatea de informaţii şi contra-informaţi, activitatea SIE. Au fost depuse în 2006, cel mai mare adversar a fost dl Stroe, fostul secretar UTC. Cineva a vrut că legile noi să nu între în funcţiune.
Despre Moldova şi Ucraina
- (România a avut chei pentru a influenţă situaţia din Moldova) Putea să intervină, o componentă în care să fie şi liberalii. Gândiţi-va şi la politicieni capabili să discute cu cei trei politicieni. Tranziţia de la un preşedinte la altul, unul nu mai avea ;egitimitate, îmi iau şi mie o bucăţică, eu ştiam că îmi termin mandatul. Niciodată un serviciu nu se va implică fără acordul şefului statului. Se poate remonta.
- M-aş fi aşteptat să văd măcar o reamintire a faptului că la CCR a Moldovei s-a stabilit că limba oficială e română şi trebuie transpus în legislaţie. Mă aşteptăm să fie un subiect dur de discuţii, mă aşteptăm să aud promisiunea că se menţin cele 5500 de burse
- Moldova nu e încă pierdută, Ucraina e pierdută.
- Am spus public că nu am făcut o prioritate şi în Ucrainei ne interesează doar stabilitate, şi când va fi stabiolitate ne interesează problema românilor de acolo
- Înainte Ucraina a fost teren de experimentare pentru ambiţiile Poloniei şi balticilor
Aţi schimbă guvernul până în 2016?
- Cinstit da, aş vrea să am un guvern al meu
- Eu înţeleg moralitatea şi imoralitatea în politică. Dacă nu era guvernul Boc nu se făcea nimic.
- Un preşedinte care nu are un guvern nu îşi poate face programul. Perspectiva e să fie dărâmat guvernul Ponta. Intuiţia îmi spune că se şubrezeşte solidaritatea....Dacă şi preşedintele face un mic efort, Ponta nu mănâncă ouă roşii la Palatul Victoria
- Eu simt că se şubrezeşte coaliţia
V-ați mutat?
- Trebuie să mă mut în casă dată de RAAPPS Aţi văzut-o în poze? Aveau obligaţia să mi-o pună la dispoziţie în 21 decembrie
- Acum Ponta umileşte doi preşedinţi, nu doar pe mine. Iohannis nu se poate muta
- Acum am o singură grijă, ce evoluţii va avea situaţia Elenei Udrea, în rest copii sunt sănătoşi, nepoţii, mi-e totul în neregulă
- Dacă va fi condamnată nu voi avea ce să fac. Ce să fac, să fac altă justiţie?
Comentarii
Trimiteți un comentariu